Aleksanteri Julius Kivimäen nimi on noussut synonyymiksi yhdelle Suomen historian vakavimmista kyberrikoksista. Psykoterapiayritys Vastaamon tietomurto järkytti kansakuntaa ja sai aikaan laajan yhteiskunnallisen keskustelun tietoturvasta ja yksityisyydensuojasta. Mutta Kivimäen rikostausta alkoi jo paljon aikaisemmin.
Aleksanteri Julius Kivimäki syntyi 22. elokuuta 1997 Espoossa. Hän nousi viranomaisten tutkinnan kohteeksi jo teini-iässä ja on ollut tunnettu kyberturvallisuuspiireissä vuosia ennen Vastaamo-skandaalia.
Vasta 15-vuotiaana hänet tuomittiin yli 50 000 tietomurrosta, joista moni kohdistui valtionhallinnon ja suuryritysten järjestelmiin eri puolilla maailmaa. Tämä oli vasta alkua hänen rikolliselle uralleen.
Ennen Vastaamo-tapausta Kivimäki oli jo kansainvälisesti tunnettu kyberrikollinen. Hänen varhaisiin rikoksiinsa kuuluivat mm.:
Koska hän oli rikosten tekohetkellä alaikäinen, hän selvisi ehdollisilla tuomioilla.
Marraskuussa 2018 Kivimäki murtautui Vastaamon palvelimille ja kopioi asiakkaiden arkaluonteiset tiedot. Vuoteen 2019 mennessä hänellä oli hallussaan yli 33 000 potilaan henkilötietoja ja terapiaistuntojen muistiinpanoja.
Lokakuussa 2020 hän vaati nimimerkillä “ransom_man” 40 bitcoinin (n. 450 000 €) lunnaita estääkseen tietojen julkaisun. Kun Vastaamo kieltäytyi maksamasta, hän alkoi julkaista tietoja pimeässä verkossa ja kiristää yksittäisiä asiakkaita lähettämällä heille sähköpostia, jossa vaadittiin 200–500 euroa.
Uhrit joutuivat valtavan ahdistuksen kohteeksi – mukana oli lapsia, seksuaalirikosten uhreja ja mielenterveyspotilaita.
Tietomurron seurauksena Vastaamo ajautui konkurssiin helmikuussa 2021. Yritystä kritisoitiin ankarasti siitä, ettei sen tietoturva ollut ajantasainen. Järjestelmät olivat olleet haavoittuvia jo pitkään.
Tietomurto johti laajoihin seurauksiin:
Lokakuussa 2022 Kivimäki nimettiin virallisesti Vastaamo-tapauksen pääepillyksi ja häntä vastaan annettiin eurooppalainen pidätysmääräys. Hän pakeni maasta ja piileskeli Ranskassa valehenkilöllisyyden turvin.
3. helmikuuta 2023 Ranskan poliisi pidätti hänet kotihälytyksen yhteydessä. Hänet tunnistettiin ja luovutettiin Suomeen 24. helmikuuta 2023.
Huhtikuussa 2024 Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Kivimäen syylliseksi useisiin vakaviin rikoksiin:
Hän sai 6 vuoden ja 3 kuukauden vankeustuomion.
Koko oikeusprosessin ajan Kivimäki on kiistänyt kaikki syytteet. Hänen puolustusasianajajansa Peter Jaari kertoi, että Kivimäki on pettynyt tuomioon ja aikoo valittaa hovioikeuteen.
Kivimäki ei juuri puhunut oikeudessa itse, mutta viestien kautta hän on ilmaissut kritiikkiä viranomaisten toiminnasta ja väittänyt tulleensa väärin kohdelluksi.
Maaliskuussa 2025 Kivimäkeä vastaan nostettiin uusi syyte, jossa häntä epäillään asiantuntijalausunnon väärentämisestä toisessa rikosprosessissa. Kivimäki kiistää syyllisyytensä myös tässä asiassa, ja oikeuskäsittely on odotettavissa myöhemmin vuoden aikana.
Tällä hetkellä, 2025, Kivimäki on vangittuna Suomessa ja suorittaa tuomiotaan. Hänen ympärillään on edelleen poikkeukselliset turvallisuusjärjestelyt ja media seuraa tapausta tiiviisti.